Een maaltijd vervangen met een afslankshake of -reep, is dat wel gezond?

Een maaltijd vervangen met een afslankshake of -reep, is dat wel gezond?

20/03/2023

Je wil afvallen en kreeg het advies om maaltijdvervangers te proberen. Je weet wel, caloriearme shakes, repen, pudding of drinks waarmee je één of twee maaltijden per dag vervangt. “Klinkt goed,” denk je, “geen moeilijke recepten en weg boodschappenstress! Maar is dat wel gezond?” We begrijpen dat je met vraagtekens zit. Tijd om de meest gestelde gezondheidsvragen voor jou te beantwoorden.

Zijn maaltijdvervangers (on)gezond?

Om het label ‘maaltijdvervanger’ te mogen gebruiken, moet je samenstelling voldoen aan zeer strikte criteria. Die zijn ontwikkeld door wetenschappers op Europees niveau (EU-verordening 2016/1413). Maaltijdvervangers zijn dus strikt gereguleerd en de doeltreffendheid op het gebied van gewichtsverlies is zelfs erkend door de EFSA (European Food Safety Authority).


Zijn maaltijdvervangers dan gezond? Ja, maar natuurlijk is het niet de bedoeling om alleen maar maaltijdshakes, -repen, -pudding of -drinks te consumeren. Wil je een gezond gewicht behouden? Dan is één maaltijd vervangen voldoende. Wil je gewicht verliezen? Dan kan je twee maaltijden per dag vervangen. Vul aan met een evenwichtige derde maaltijd en gezonde snacks.

Wat zit er in een maaltijdvervanger?

Maaltijdvervangers zijn caloriearm, maar bevatten alle voedingsstoffen die essentieel zijn voor je lichaam. De naam zegt het zelf: “maaltijd” vervanger. Het zijn dus volwaardige maaltijden die ongeveer één derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels bevatten.


Zeker, het is even wennen om tijdens de lunch een maaltijdshake te drinken. Of ’s ochtends een eiwitrijke reep te eten in plaats van boterhammen. Toch zal je snel merken dat een dieet met maaltijdvervangers best handig én lekker is. Hup, een kant-en-klare drink, reep of pudding in je zak of shaken maar en klaar! Daarbij helpen de aangepaste porties om niet te veel te eten.


Je mag erop vertrouwen dat je met Gerlinéa alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft. Meer weten over de nutritionele waarden en ingrediënten van onze maaltijdvervangers? Ontdek onze bestsellers hier of neem een kijkje op de verpakkingen in de winkel.

Hebben je maag en darmen geen vaste voeding nodig?

Maaltijdvervangers bevatten net als reguliere gezonde (!) maaltijden vezels en koolhydraten. Nu zijn er nog andere soorten vezels aanwezig in vaste voeding. Vezels die je niet in vervangmaaltijden vindt. Heeft dit dan gevolgen voor je spijsverteringskanaal? Niet per se! Meer nog, maaltijdvervangers zijn vaak makkelijk verteerbaar.


Wist je trouwens dat goed kauwen bevorderlijk is voor het verteringsproces? En met goed kauwen, bedoelen we kauwen tot je eten vloeibaar is. Zo voorkom je niet alleen verstopping en een opgeblazen gevoel, ook voedingsstoffen worden sneller opgenomen door de darmwand.


Lees onze blog met nog meer fabeltjes rond maaltijdvervangers.


Afwisselen met kauwbare vervangers? Dan kan je onze caloriearme repen of havermout proberen.

Dus, zijn maaltijdshakes gezond?

Het antwoord is: ja, mits je ze op de juiste manier gebruikt! Dan zijn ze een verantwoorde manier om af te vallen of op gewicht te blijven. Perfect voor je busy lifestyle. Voel je goed in je vel het hele jaar door met Gerlinéa.

Secure payment