Gezond afvallen begint bij je boodschappenlijst

Gezond afvallen begint bij je boodschappenlijst

1/03/2021

Gezond vermageren, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je vol goede moed de winkel binnenwandelt, maar door het uitgebreide productaanbod door de bomen het bos niet meer ziet. De ongezonde tussendoortjes glippen door de mazen van je net vol goede voornemens en voor je het weet sta je thuis oog in oog met een ongezonde snack – “Had ik die dan tóch gekocht?” Het overkwam mij vroeger regelmatig, maar nu neem ik altijd een weldoordacht boodschappenlijstje mee naar de winkel. En geloof me, een boodschappenlijstje maakt gezond winkelen een stuk makkelijker!

Ik ga naar de winkel en ik neem mee…

Na een drukke dag kan vers en gezond koken wel lijken alsof je een berg moet beklimmen. Beeld je in hoeveel gemakkelijker gezond vermageren wordt wanneer je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd al gewoon in huis hebt liggen! Daarom bedenk ik in het weekend alle maaltijden die ik in de komende week wil klaarmaken, maak ik een boodschappenlijstje van alle ingrediënten die ik niet meer in huis heb, en ga ik alles hetzelfde weekend nog kopen. Ben je op zoek naar gezonde recepten? Laat je dan inspireren door mijn receptenhoekje!

Wat staat er op een gezonde boodschappenlijst?

Voor mijn boodschappenlijstje laat ik mij altijd inspireren door de voedingsdriehoek. Wat dat concreet inhoudt?

 • Water: 1,5 liter per dag.
 • Aardappelen en graanproducten, zoals brood, pasta, rijst en ontbijtgranen. De aanbevelingen variëren van 2 tot 3 aardappelen voor vrouwen, 60-100 g deegwaren (droog, ongekookt) en 5-10 sneden brood per dag, afhankelijk van hoe actief je bent. Voor vrouwen liggen deze laatste cijfers waarschijnlijk wat lager.

  Tip: Kies zo veel mogelijk voor volkorenproducten, want die bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen, en stillen je honger het langst.
 • Groenten en fruit: minstens 300 gram groenten en twee stukken fruit per dag.
 • Zuivelproducten: 3 tot 4 glazen melk per dag, en 1 à 2 sneetjes magere kaas of 2 potjes magere yoghurt.

  Tip: Je kunt je dagelijkse portie zuivel ook vervangen door calciumverrijkte sojaproducten.
 • Vlees, vis of eieren: 100 gram per dag.
 • Smeer- en bereidingsvet: een mespuntje per boterham en een eetlepel boter of olie per warme maaltijd.
  Zoet hoeft geen zonde te zijn
 • Gebak, snoepjes, frisdranken, alcohol en mayonaise staan in het topje van de voedingsdriehoek. Je hebt ze niet nodig voor een evenwichtig voedingspatroon, maar het kan zeker geen kwaad om ze af en toe, weliswaar met mate, te eten. Kies dus gerust een ongezonde snack uit, maar hou het dan wel bij die die ene snack. Ben je, net zoals ik, een zoetebekje? Weet dan dat er ook heel wat gezonde tussendoortjes bestaan om je drang naar zoet tussen de maaltijden mee te stillen.
Gezond afvallen begint bij je boodschappenlijstGezond afvallen begint bij je boodschappenlijst

Secure payment