Gezond eten in 3 stappen

Gezond eten in 3 stappen

1/03/2021

Gezond eten is het nieuwe diëten. We zijn er nu meer dan ooit van overtuigd: beter een gezonde levensstijl nastreven dan snel (en dus vaak op een ongezonde manier) gewicht te verliezen. Maar wat is nu eigenlijk ‘gezond’? Op het internet doen talrijke tips over gezond eten de ronde, maar de ene tip bevat meer waarheid dan de andere. Soms spreken ze elkaar zelfs ronduit tegen. Toch is gezond eten lang niet zo ingewikkeld!

1. Groenten, fruit en vezels

De reden waarom we steeds dikker worden? We bewegen te weinig, we eten te veel, en vooral: we eten verkeerd. Groenten en fruit ruimen maar al te vaak plaats voor fastfoodmaaltijden en ongezonde snacks. Meer groenten en fruit eten is dus de boodschap, want ze bevatten vitaminen, mineralen en vezels. Vergeet daarnaast ook je meervoudige koolhydraten niet. Je kiest wel het best voor de volkoren varianten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst. Om goed te functioneren, heeft je lichaam nu eenmaal vezels, vitaminen en mineralen nodig. Heb je even weinig tijd? Kies dan voor een vezelrijke, caloriearme maaltijd of snack.

2. Gezond eten is variëren

De voedingsdriehoek mag dan misschien al vele jaren bestaan, hij is nog lang niet voorbijgestreefd. Je lichaam heeft alle voedingsgroepen nodig, dus laat je niet verleiden door trendy diëten die volledige voedingsgroepen uitsluiten. We hadden het daarnet al over groenten, fruit en graanproducten, maar ook elke dag zuivel, vlees, vleesvervangers of vis eten, houdt je lichaam gezond.

3. Leer te luisteren naar je lichaam

Pas gezonde eetgewoontes toe. Zet je aan tafel om je maaltijd te verorberen. Neem ook rustig de tijd om te eten. We eten namelijk vaak te snel, maar om te weten wanneer je verzadigd bent, moet je voldoende tijd nemen om te eten. Probeer daarom bij elke hap minstens 10 keer te kauwen. Zo kan je lichaam na een twintigtal minuten het signaal geven dat je verzadigd bent en vermijd je dat onaangename gevoel van een te volle maag.

vrouw die een appel knarstvrouw die een appel knarst

Secure payment