Gezond leven: zo begin je eraan!

Gezond leven: zo begin je eraan!

25/02/2021

Vandaag is gezond leven de norm. Gezonde slaatjes, groentesapjes en yogasessies zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Helaas is het niet voor iedereen zo gemakkelijk om gezond te leven, of dat denken velen toch. Met enkele eenvoudige maatregelen is het nochtans mogelijk om op korte tijd je levenspatroon aan te passen. Ik zet je alvast op weg!

Beperk bereide maaltijden

Natuurlijk is diepvriespizza niet verboden, maar eet kant-en-klaar voedsel niet vaker dan één keer per week. Want door veel kant-en-klaar voedsel te eten, krijg je niet de nodige voedingsstoffen binnen. Zeg nu zelf, wat is er mis met een huisbereid slaatje of aardappeltjes met groentjes en vlees?

Gerlinéa is qua kant-en-klare maaltijden de uitzondering op de regel. Onze maaltijdvervangers bevatten wél de voedingsstoffen en vitaminen die je lichaam zo hard nodig heeft. Bovendien zijn onze producten goed voor je figuur. Een win-winsituatie!

Slaap voldoende

Een evenwichtig slaappatroon is essentieel voor een gezond leven. Als je niet genoeg slaapt, reageert je lichaam meer en sneller op de dingen die je verorbert. Bovendien zul je meer nood hebben aan suikerrijk voedsel.

Drink veel water

Water en de rest komt later: ook dat geldt als je gezond wil leven. Water voert namelijk afvalstoffen uit je lichaam. Wees daarnaast zuinig met alcohol, cafeïne en frisdranken, want die werken onder andere vermoeidheid in de hand.

Gezond eten: zorg voor variatie in je voeding

Variatie in je voeding brengen is belangrijk, want op die manier neem je alle nodige voedingsstoffen op. Dat doe je door onder andere de WHO-richtlijnen te volgen, zoals twee keer per week vis te eten en door voldoende groenten (tussen 200 à 300 gram per dag) en fruit (twee stukken per dag) te verorberen. Als je gevarieerd eet, heb je minder kans dat er voedselintoleranties ontstaan. Een appel bevat natuurlijk andere vitamines dan een andere fruitsoort. Zorg dus voor afwisseling.

Neem tijd om te eten

Als je traag eet en goed kauwt, geef je je lichaam tijd om het voedsel op te nemen én zul je sneller voldaan zijn. Eet je te snel, dan kan de maaltijd je weleens slecht bevallen. Neem daarom genoeg tijd voor elke maaltijd en leg je smartphone, laptop of krant even aan de kant. Het is bovendien af te raden om laat op de avond te eten.

Bewegen, bewegen, bewegen

Bewegen is een van de belangrijkste zaken die bijdragen tot een gezond leven. Een hele dag neerzitten is dan ook heel ongezond. Ga daarom voor elk uur dat je neerzit enkele minuutjes rechtstaan en wandel even. Het is niet nodig om dagelijks te gaan fitnessen: ook kleine inspanningen kunnen doeltreffend werken. Neem bijvoorbeeld de trap, ga met de fiets naar je werk of wandel naar het station. Minstens 30 minuten per dag bewegen volstaat al om je gezond te houden, al kan meer uiteraard geen kwaad. Drie dagen per week intens bewegen gedurende 20 minuten is ook een goed alternatief.

Ontspan!

Las regelmatig een moment in waarbij je volledig tot rust kunt komen. Geniet bijvoorbeeld van een ontspannend bad of lees een boek.

Secure payment