#GutGoals, waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn

#GutGoals, waarom gezonde darmen zo belangrijk zijn

16/05/2023

Ben je bezig met gezondheid, fitness, (mental) wellness of zelfs skincare? Dan heb je vast al gehoord van ‘gut health’ of darmgezondheid. Gezondheidsgoeroes slaan je ermee om de oren en niet onterecht. Steeds meer experten, maar ook mensen zoals jij en ik beseffen hoe belangrijk onze darmen zijn voor onze algehele gezondheid en ons welzijn. Zeker als je je beter in je vel wil voelen – mentaal of fysiek.

Dus laten we een duik nemen in de wondere wereld van de darmflora, verkennen waarom een gezond darmstelsel zo belangrijk is en enkele tips delen voor een healthy gut. #GutGoals!

Wat is gut health of darmgezondheid?

In het kort: De darmen, of het spijsverteringskanaal, zijn de lange ‘buis’ die loopt van onze mond tot onze achterkant. Ze zijn verantwoordelijk voor het afbreken én opnemen van het voedsel dat we eten, en vervolgens ook voor het verwerken van afval. Maar dat wist je vast al.


Wat je misschien nog niet wist, jouw darmen zijn ook de thuisbasis van een kolonie micro-organismen (ook wel darmmicrobiota genoemd) en biljoenen bacteriën. Samen vormen ze het darmmicrobioom.


Dus de darmgezondheid verwijst naar de staat van ons spijsverteringsstelsel én darmmicrobioom. Een healthy gut is er een waarin het spijsverteringsstelsel goed functioneert en het microbioom in balans is.

Gut health en het immuunsysteem

Maar waarom is het nu zo belangrijk om goed voor je gut te zorgen? Naast het verwerken van voedsel, bevindt het grootste deel van je immuunsysteem zich in je spijsverteringsstelsel. Hier helpt het onze darmflora schadelijke bacteriën en virussen bestrijden. Een gezonde darmflora is dus essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem.


Sterker nog, onderzoek toont aan dat je spijsverteringsstelsel invloed heeft op je hormonen, bloedsuikerspiegel en zelfs de gezondheid van je hersenen. Handle with care, is dus de boodschap.

Trust your gut ...

Wist je dat onze darmen niet alleen ons immuunsysteem, maar ook ons humeur beïnvloeden? Ja, je leest het goed: onze darmflora heeft een directe link met ons mentale welzijn. Wetenschappers noemen dit de "darm-hersenas", omdat onze buik en hersenen nauw met elkaar verbonden zijn.

Het is zelfs zo dat we 95% van het gelukshormoon serotonine in onze darmen aanmaken. Trust your gut of vertrouw je onderbuikgevoel is dus niet gewoon een trendy uitdrukking. Je darmen hebben wel degelijk iets te vertellen.

Tips voor het verbeteren van je darmgezondheid

Dus hoe zorg je ervoor dat je darmflora gezond blijft? Dat kan door een uitgebalanceerd dieet en de juiste levensstijlkeuzes. Hier zijn vijf tips om je darmgezondheid te verbeteren.

  1. Eet vezelrijk voedsel: vezels stimuleren de darmbeweging en zorgen voor een gezonde stoelgang. Groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels. Maar ook de producten van Gerlinéa zitten boordevol eiwitten, vezels en andere noodzakelijke voedinsstoffen.
  2. Drink voldoende water: water houdt je darmen gehydrateerd en je stoelgang soepel.
  3. Verminder stress: hoge stressniveaus hebben een negatieve invloed op heel je lichaam, inclusief je darmen.
  4. Neem probiotica: probiotica zijn goede bacteriën die je helpen om de balans van je darmmicrobioom te verbeteren. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool, of als supplementen.
  5. Slaap genoeg: je lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed te functioneren, dit geldt ook voor je spijsverteringsstelsel.

Als je veel spijsverteringsproblemen ervaart of professioneel advies wil over je darmgezondheid, raden we aan om contact op te nemen met een medisch professional.

Voel je goed in je vel met Gerlinéa

Al bijna 25 jaar zetten we bij Gerlinéa al onze know-how in om te innoveren en vrouwen (en mannen) gezonde en evenwichtige afslankproducten aan te bieden. Voedingsproducten voor het welzijn van lichaam en geest.


We herzien voortdurend onze recepten en innoveren om steeds het beste aan te bieden. Het bewijs dat GERLINÉA een pioniersmerk is en blijft in het ontwikkelen van producten die plezier, smaak en nutritioneel evenwicht combineren.

Secure payment