Kurkuma: geef je gezondheid een natuurlijke boost

Kurkuma: geef je gezondheid een natuurlijke boost

6/04/2023

Woohoo! Je hebt het misschien al gespot in de winkel: we hebben onze nieuwe maaltijdsoepen gelanceerd. Je hebt keuze uit twee heerlijke smaken: pompoensoep met linzen & quinoa en kikkererwtensoep met superfood ingrediënt kurkuma, niet zonder reden ook ‘wonderwortel’ genoemd. Deze geeloranje specerij behoort tot de gemberfamilie en heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Benieuwd? Lees zeker verder.

Hoe ziet kurkuma eruit?

Plant, wortel of poeder? Alle drie zijn juist! Je vindt in de winkel echter alleen de gedroogde wortel van de kurkumaplant (Curcuma Longa). Of kurkuma in poedervorm.


De kurkumawortel lijkt op gember en heeft dezelfde knobbelige uitstraling. Wanneer je de knol doorsnijdt, verschijnt felgeel vruchtvlees – hét opvallendste kenmerk van kurkuma. Maar, de meeste mensen kopen kurkuma in gemalen vorm. Dat is net wat handiger om je eten mee te kruiden.


We horen je al denken: “Hoe smaakt dat dan, die kurkuma?” Sommigen zeggen een mix tussen peper en mosterd, maar dan milder. Aangezien we ons in de gemberfamilie bevinden, heeft de smaak ook wat weg van gember. Het is dus het perfecte kruid voor een snufje pit.

Is kurkuma een medicijn?

Wel, bijna! Vooral in Aziatische landen is kurkuma (lees: turmeric) al eeuwenlang gekend voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Sterker nog, de traditionele geneeskunde gebruikt er de geelwortel als natuurlijke ontstekingsremmer, spijsverteringsbevorderaar en zelfs pijnstiller.

Superfood, maar ook happy food

Van curcumine, de werkzame stof in kurkuma, is aangetoond dat het mogelijks ontstekingen in het lichaam vermindert en de algehele gezondheid verbeterd. Maar dat is nog niet alles! Studies hebben ontdekt dat kurkuma de niveaus van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) kan verhogen: een eiwit dat essentieel is voor gezonde hersenfunctie.


Daarnaast zou kurkuma een positief effect hebben op je gemoed. Door zijn felgele kleur? Daar word je inderdaad vrolijk van, maar neen, de wonderwortel zou je serotonine- en dopaminelevels doen stijgen, zogenaamde gelukshormonen.

Hoe kan ik meer kurkuma eten?

“OK! Ik ben overtuigd. Dus, hoe verwerk ik kurkuma in mijn dagelijkse voeding?” Dat kan gewoon als kruiding. Strooi kurkuma over geroosterde groenten, voeg het toe aan stoofschotels, of gebruik het om je favoriete curry’s te kruiden. Ook kan je kurkumathee drinken of kurkumasupplementen innemen.


TIP Wil je afvallen of op gewicht blijven? Probeer de nieuwe Gerlinéa maaltijdsoep met kikkererwten en kurkuma. Met deze maaltijdvervanger krijg je niet alleen kurkuma binnen. Onze maaltijdvervangers zitten ook boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Voel je goed in je vel

Wil jij je gezondheid graag een natuurlijke boost geven? Dan is kurkuma het superfood voor jou. Dus waarom geen kans geven? Je lichaam (en geest) zullen je dankbaar zijn.

Secure payment