Snel gewicht verliezen: een mythe?

Snel gewicht verliezen: een mythe?

25/02/2021

Snel gewicht verliezen: een mythe? Dat hangt er maar van af hoe je het bekijkt. De combi van gezond eten en sporten is uiteraard effectief. Maar hoe snel je ervan afvalt, is een persoonlijke kwestie. Ook maaltijdvervangershelpen je om jouw afslankdoel te bereiken. Hoe dat dan precies werkt? Ik leg het je graag haarfijn uit.

Vergeet het crashdieet

Wekenlang leven op soep, fruit of andere gekke en vooral eenzijdige voedingspatronen: zulke crashdiëten helpen je misschien om snel gewicht te verliezen, maar op lange termijn komen de kilo’s er doorgaans weer bij. Dat is ook logisch: door een tijdlang extreem weinig calorieën op te nemen – vaak minder dan 1.000 calorieën per dag, terwijl je lichaam er minstens 1.800 tot 2.000 nodig heeft om optimaal te functioneren – gaat je lichaam in ‘overlevingsmodus’. Je metabolisme komt op een lager pitje te staan, waardoor je minder energie verbruikt.

Het gevolg? Je kunt je moeilijk concentreren, hebt te weinig energie, voelt je moe en futloos, … Kortom: omdat je lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, functioneert het niet optimaal. Op lange termijn bieden crashdiëten dus zeker geen soelaas, integendeel zelfs.

Minder calorieën opnemen

Wat wel helpt? Ervoor zorgen dat je per dag minder calorieën opneemt – maar ook niet té weinig, want dan reageert je lichaam zoals ik hierboven al beschreef. .

Een maaltijdvervanger nemen bij het ontbijt of de lunch, helpt je om je afslankdoel sneller te bereiken; een drink, reep, milkshake of pudding bevat immers minder dan 250 calorieën. Beschouw maaltijdvervangers als een hulpmiddel, een ‘trigger’ die je helpt om die eerste overtollige kilo’s kwijt te raken. Daarna is het een kwestie van blijven letten op wat je eet. En bewegen, natuurlijk.

Snel gewicht verliezen? Slim kiezen!

Ziezo, de basisregel voor gewichtsverlies ken je nu al: minder calorieën opnemen dan je verbrandt, door gezonde maaltijden te combineren met maaltijdvervangers en sport. Maar wat als je de kilo’s kwijt bent, maar je in de toekomst op hetzelfde ideale gewicht wil blijven? Dan is het een kwestie van slim kiezen:

  • groenten of volkoren producten in plaats van wit brood, pasta of frietjes,
  • kruidenthee en mineraalwater in plaats van frisdrank en alcohol,
  • magere vruchtenyoghurt in plaats van roomijs,
  • zoet zomerfruit in plaats van chocolade,

… en ga zo maar door. Als je consequent voor lichte, magere voedingswaren kiest, zal je niet gauw weer aankomen. En ben je toch gezwicht voor die coupe dame blanche of dronk je drie glazen wijn in plaats van één? Geniet er dan ten volle van en hou het de volgende dag weer een beetje sober. Alles met mate!

Secure payment