Sporten en afvallen: is intervaltraining iets voor jou?

Sporten en afvallen: is intervaltraining iets voor jou?

26/02/2021

Afvallen en sporten gaan hand in hand, maar wat is nu de meest effectieve sport om af te vallen? Het antwoord op die vraag moet ik je helaas verschuldigd blijven, want dé sport om af te vallen bestaat niet. Ieder lichaam beweegt en reageert nu eenmaal op een unieke manier. Bovendien hou jij de ene sport al wat gemakkelijker vol dan de andere, terwijl het voor je vriendinnen misschien net andersom is. Kies daarom gewoon een sport die je graag doet, en aarzel niet om af en toe eens iets nieuws te proberen. Zo kwam ik zelf een tijdje geleden in aanraking met intervaltraining, en de resultaten mogen er alvast wezen!

Wat is intervaltraining?

Met intervaltraining combineer je alle sporten die je maar wil, of het nu gaat om krachttraining of duursporten. Gedurende een halfuurtje wissel je af tussen korte, intensieve oefeningen en oefeningen op een gemiddeld tempo. Intervaltraining is wel enkel aan te raden voor mensen die reeds een sportieve achtergrond hebben. Door intervaltraining gaat je hartslag immers op zeer korte tijd behoorlijk de lucht in om dan weer te zakken naar een normaal niveau. Of het werkt? Zeker en vast!

De voordelen van intervaltraining

Geen gewenning
Als je elke week dezelfde sport beoefent, wordt je conditie wel beter maar raakt je lichaam tegelijk gewend aan de specifieke inspanning, waardoor je minder resultaat zult boeken. Maar bij intervaltraining ligt dat anders, aangezien je meer afwisselinghebt.

Hoog calorieverbruik

Je metabolisme zal na de intervaltraining nog een tijdje versneld werken, waardoor je ook na de training calorieën verbruikt.

Weinig tijd

Omdat intervaltraining heel intensief is, moet je minder lang sporten. In vergelijking met een andere sportdiscipline moet je dusminder lang trainen om hetzelfde resultaat te boeken. Aangezien we allemaal minder en minder tijd hebben, is intervaltraining ideaal voor wie z’n conditie en gewicht op peil wil houden ondanks een drukke agenda.

Tips om intervaltraining vol te houden

Bouw je tempo rustig op. Zo vermijd je blessures.
Vergeet warming up en cooling down
Gun je lichaam voldoende tijd – minstens 72 uur – om te herstellen.
Het is logisch dat je buiten adem raakt en zweet, maar je moet wel je grenzen kennen. Als je voelt dat je over je limiet gaat, stop er dan mee. Draag zeker altijd een hartslagmeter om je hartslag op te volgen.

Secure payment