Voordelen van superfoods: avocado en chiazaad

Voordelen van superfoods: avocado en chiazaad

1/03/2021

Heb jij de wonderen van superfoods al ontdekt? Ik ben er alvast helemaal voor gewonnen! Superfoods zijn planten en vruchten die heel wat gezonde voedingsstoffen bevatten – vaak gaat het om mineralen, vitaminen, antioxidanten, essentiële vetzuren en aminozuren – maar die tegelijk erg compact zijn. Kleine bommetjes vol superkrachten dus! Daarom heb ik mij voorgenomen om elke week enkele superfoods uit te proberen. Welk powervoedsel er deze week op het menu staat ten huize Léa? Avocado en chiazaad!

Gezond afvallen met avocado

De avocado wint almaar meer aan populariteit. Een avocado is een superfood dat je uitstekend kan helpen om gezond te leven. De vrucht zit boordevol vitaminen, antioxidanten, mineralen en omega 3, en geeft je voldoende energie, waardoor je net iets makkelijker aan een chocoladereep of zakje chips kunt weerstaan. Need I say more?

Een avocado kun je op elk moment van de dag eten. ’s Morgens kan je een uitgeholde avocado eten op een toast, ’s middags kun je de avocado in een salade verwerken en als tussendoortje maak je hummus op basis van avocado. Beperk je echter tot 1 gebruiksmoment per dag want avocado bevat veel vetten.

De superkrachten van chiazaad

Chiazaadjes zijn zwarte zaadjes die veel omega 3-vetzuren, calcium, ijzer, magnesium, vezels bevatten … en zo gaat het lijstje nog wel even door! Chiazaadjes bevatten 30 procent meer antioxidanten dan blauwe bessen. De aanbevolen hoeveelheidchiazaad per dag is zo’n vijftien gram (dat is een grote eetlepel).

En de smaak? Die is zo neutraal als het maar kan! Je kunt chiazaad dus aan vrijwel elk gerecht toevoegen, zonder de smaak van het gerecht in het gedrang te brengen. Ik raad alvast een lekkere chiapudding of een zelfgemaakte notenreep met chiazaadjes aan.

  • Tip: laat de chiazaden eerst tien minuten in water weken.
    De zaadjes nemen namelijk tot negen keer hun gewicht in vocht op. Een win-winsituatie, want op die manier hydrateren de zaadjes je lichaam.
Voordelen van superfoods: avocado en chiazaadVoordelen van superfoods: avocado en chiazaad

Secure payment