Gezonde vetten: de verschillende soorten op een rijtje

Gezonde vetten: de verschillende soorten op een rijtje

1/03/2021

Vet, je vriend of vijand? Er is al zo veel over gezegd en geschreven, maar mijn vriendinnen zijn het nog altijd niet eens over de effecten van vetten op hun lijn. “Vet maakt je dik.” “Vet is slecht voor je gezondheid.” “Van vet blijf je beter af!” Mijn zus beweert dan weer het omgekeerde. Volgens haar is vet precies wat je lichaam nodig heeft om slank en gezond te blijven – en ze heeft gelijk! Maar welke zijn nu de gezonde vetten, en waarom heb je ze nodig?

Verzadigde vetten

Zoals je wellicht al weet, delen we vetten op in zogenaamd goede en slechte vetten. Vetten die verzadigde vetzuren bevatten, rekenen we tot de laatste categorie. Ze hebben een negatieve invloed op je cholesterolwaarden en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om de voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten te beperken. Je vindt ze onder meer in volgende etenswaren:

  • vlees
  • zuivel
  • eieren
  • boter

En bijgevolg ook in de afgeleide producten daarvan, zoals roomijs, charcuterie, kaas, volle melkproducten, chips, koekjes, gebak, … Beperk je inname van deze lekkernijen, want ze zitten boordevol verborgen vetten die je gezondheid geen goed doen.

Onverzadigde vetten

Daarnaast zijn er ook de onverzadigde vetzuren, en die vallen in de categorie ‘goede vetten’. Je lichaam heeft ze nodig voor celopbouw en ze verbeteren de verhouding tussen goede en slechte cholesterol. Deze onverzadigde vetten zijn meestal van plantaardige oorsprong. Je vindt ze in noten, zaden, avocado, plantaardige oliën zoals koolzaad-, olijf-, arachideolie, en vis.

Cholesterol

Ons lichaam heeft cholesterol nodig: het helpt cellen opbouwen en maakt onder meer vitamine D en galzuren aan. De meeste cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt, in de lever. Je bloed mag alleen niet te veel cholesterol bevatten, want dan slibben de aders en bloedvaten dicht en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Let dus op met de vetten in je voeding, want hoe meer verzadigde vetten je eet, hoe hoger de slechte cholesterolwaarde in je bloed relatief gezien is. Onverzadigde vetten zorgen daarentegen voor een betere verhouding van de cholesterolwaarden.

Gezonde vetten: de verschillende soorten op een rijtjeGezonde vetten: de verschillende soorten op een rijtje

Secure payment